大阪市地標之一的通天閣位於浪速區,此區曾是繁華地方,時移世易下已變成懷舊老街。
第一代通天閣建於1912年,顧名思義是直通天空的高樓,於太平洋戰爭中燒燬。現存的通天閣是第二代,竣工於1956年,設計者內藤同期作品還有東京鐵塔及名古屋電視塔等。
除了是供遊人參觀的展望塔外,塔頂會以燈光指示下一天的天氣預報,而塔身四面的霓虹燈廣告中有三面都是由日立承包,餘下一面屬公用。

創作者介紹
創作者 royyahooblog 的頭像
royyahooblog

萊BLOG萊

royyahooblog 發表在 痞客邦 留言(5) 人氣()


留言列表 (5)

發表留言
  • SK
  • 萊兄,您好!
    通天閣原來同東京鐵塔齊名,又長見識了。
    [版主回覆01/18/2008 17:39:00]小強你好,好耐無同你傾計,得閒多d上黎坐啦 
  • largeheadboy
  • 我仲未有機會去通天閣
    很想看看有點懷舊味道的大阪
    [版主回覆01/14/2008 14:17:00]下次三訪大阪時安排去懷舊下啦~
  • Rempei
  • 通天閣嗰頭其實幾有風味,亦無咁多人
    [版主回覆01/14/2008 08:25:00]唔錯架,去HEA下懷舊下都幾過癮~
  • supageti
  • 通天閣,我去過  ~  最特別係附近成街都係食串炸既舖頭。
    [版主回覆01/14/2008 08:25:00]仲有好多fugu大招牌~