目前日期文章:200707 (10)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要

2007年7月28日
とん吉 - 尖沙咀彩星大廈
四人共$576 (八五折) 鳴謝maymay借出折扣咭~ 

依日帶英國放暑假返港的姨甥及他的朋友出城玩,中午去旺角睇變形金剛電影版及買玩具,夜晚到尖咀食丼吉,之後睇埋幻彩詠香江煙火加強版。



磨芝麻

royyahooblog 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()



もも(桃),每年的七月至八月最為當造,分白桃和黃桃,以白桃中的白鳳品種最普遍。
福島縣與山梨縣及岡山縣是桃產量的日本三大,這次叮噹化身皮帶粉紅的白桃,令人垂涎。

royyahooblog 發表在 痞客邦 留言(4) 人氣()

  • Jul 22 Sun 2007 21:17
  • 和宴


2007年7月22日
和宴 - 尖沙咀彩星中心
兩人共$260

昨晚睇完料理鐵人,好想食意粉,中午出尖沙咀搵食,萊嫂話不如食和宴,好,就咁決定。
除左碗湯,樣樣都好滿意(以依個價錢),平靚正!



royyahooblog 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

2007年7月21日
agnés b. le pain grillé- 銅鑼灣禮頓道
Tea set $88

閒名已久人氣店agnes b餐廳,在好友號召下初嚐,Tea set包一杯茶(可refill)及一件餅。
頗有期望下餅點味道還可,不過服務只是普通矣。




royyahooblog 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

  • Jul 15 Sun 2007 22:44
  • 備長

2007年7月15日
備長 - 銅鑼灣恆和鑽石大廈
每人平均$115

上次因水浸試唔到,心心不息,依日與眾友好再訪此店。
lunch set有9款,當中有2款係串燒(Set C $78+10%, Set H $128+10%) ,備長以串燒作主打,所以我地各點了依兩Set。
整體味道ok,服務亦唔錯,我地更包左個場(成個午市得我地一檯客......)。



royyahooblog 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()

2007年7月13日
小肥羊 - 旺角店
2人共$350 (AEON小肥羊咭折扣後)

間唔中都會幫趁小肥羊,約一個多月前在尖沙咀店食過任食晚餐,價錢算平但唔多合口味。
依日重回旺角店,食得好滿足耶~




royyahooblog 發表在 痞客邦 留言(12) 人氣()

2007年7月7日
鹿鳴春 - 尖沙咀麼地道
每人平均$190

與友好飯局,已記不起係邊個(我?)提議這老店暨名店,好彩依日身體狀況已好返好多,可大擦一餐。
嘻嘻哈哈飽吃一頓,位位都又食又拎(山東大包或森永糖),至於整體菜肴,覺得以前好味d。



前菜自家製牛蒡豆腐 (對牛蒡興趣不大又想留肚所以無食到)

royyahooblog 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()





位於櫪(栃)木縣的日光東照宮,是世界文化遺產,以精美建築聞名,當中「非禮勿視,非禮勿聽,非禮勿言」的「三猿」雕刻,是遊覽重點之一。
這次除了叮噹(多啦A夢)與叮嚀(多拉美)出場外,更有迷李多拉作客串,絕無僅有。

royyahooblog 發表在 痞客邦 留言(7) 人氣()

2007年7月6日
壽司德 - 尖沙咀金馬倫道
2人共$283

今日牛一請左假,上午出開尖咀,原先諗住去和宴食燒肉,不過感冒喉嚨痛,想食d比較清既野,記起近排有blog介紹過壽司德,於是一試。
壽司水準ok,但今日味覺較遲鈍,只覺得樣樣都好淡。


royyahooblog 發表在 痞客邦 留言(6) 人氣()

  • Jul 02 Mon 2007 00:28
  • 一門

2007年7月1日
一門 - 銅鑼灣黃金廣場
每人平均$86

回歸日朝早去左香港公園影相,並已預約好出銅鑼灣備長食lunch,點知備長打電話黎話水浸,繼上次和宴水浸後又來一單,有無咁邪呀!
最後去左一門lunch,d食野都ok喎,冷氣又夠凍~

royyahooblog 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()